zaterdag 3 september 2011

Vlierbessiroop

De maand september is de maand van de (rijpe) vlierbessen.
Vele vlierbesbomen hangen vol met rijpe zwarte bessen.

Deze bessen zijn uitstekend om vele lekkernijen van te maken. En bovendien is deze Ribus Nigrum ook nog heel erg gezond.

Let op: de zwarte bes niet rauw eten, echter gekookt is deze bes goed voor consumptie. De rauwe bessen bevatten blauwzuur, welke een giftige stof is. Deze stof is na een kort kookproces uit de bes verdwenen.

Ik heb voor dit jaar een lekkere vlierbessiroop gemaakt.
Je kunt deze siroop voor allerlei doeleinden gebruiken - vul zelf maar in...






Benodigdheden:

- vlierbessen
- kristalsuiker

De vlierbessen wassen, rissen, afspoelen en met aanhangend water in een ruime pan doen.
Aan de kook brengen en onder af en toe roeren zachtjes laten koken tot je ziet dat zich niet méér sap vormt (10-15 minuten). De inhoud van de pan in een zeef doen en het sap opvangen. Wat in de zeef achterblijft wegdoen.

De hoeveelheid sap afmeten in een maatbeker, het sap terugdoen in de schone pan en er voor elke 100 ml sap 100 gram suiker aan toevoegen. De pan weer op het vuur zetten en het mengsel van sap en suiker al roerend verwarmen. De siroop is klaar als de suiker geheel opgelost is.

Overdoen in met heet water omgespoelde flessen en deze direct afsluiten.
Koel en donker opslaan. Enkele maanden houdbaar.



Wil je meer lekkernijen maken met vlierbessen?

Dan kun je deze vinden bij Annabee en bij AnneTanne.
Hier wordt een goede uitleg en beschrijving gegeven van verschillende vlierrecepten.








Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Leuk dat je een berichtje achterlaat!
Lovely that you leave comments!

Warm regards xxx